Het moedige midden

Het moedige midden

Gisteren was het dan weer zover. Samen met al mijn christendemocratische collega’s kwamen we samen voor de nationale nieuwjaarsreceptie in de AED Studios te Lint. Het is toch altijd een aangenaam weerzien met tal van partijgenoten. Van jong tot oud, minister of gewoon lid, ze zijn er allemaal. En ook allemaal aanspreekbaar. Onze ideologie wordt langs alle kanten aangevallen, maar net zoals onze nationale voorzitter, Wouter Beke ons zei, hebben de gemeenteraadsverkiezingen ons getoond dat we standhouden, dat mensen nog steeds geloven in het moedige midden en vaak genoeg hebben van zwart en wit verhalen, want geef toe, zo zit het leven niet in elkaar.

Wat we nodig hebben is een revolutie van de redelijkheid.

Hij had meteen mijn aandacht bij de lancering van bovenstaande slogan. De revolutie van de redelijkheid. Het is een slogan die toont dat we van ons afbijten. Het is er een die aantoont dat we niet bang zijn van verkiezingen en dat we, in tegenstelling tot andere partijen, ons zelf nog steeds in de spiegel kunnen kijken. Wij, christendemocraten, zijn klaar om opnieuw verantwoordelijkheid op te nemen, om op elk dossier – of dit nu nationaal, regionaal of lokaal is – samen te werken met een kritische, maar redelijke blik en om steeds te kiezen voor de weg vooruit!

Ook in Ieper staan we voor deze uitdaging. Mensen verwijten ons al meteen slechte verliezers te zijn, onnodig kritisch te zijn, maar ik durf met mijn hand op het hart stellen dat we klaar staan met een goeie, dynamische ploeg waarin iedereen een hart heeft voor Ieper en ook wil meewerken aan die revolutie van de redelijkheid. Het moet gedaan zijn met boude slogans en holle stellingen, het moet genoeg zijn met het zwart wit denken en we moeten het verleden achter ons laten. Ik doe dan ook aan iedereen een oproep om onze nieuwe ploeg niet af te schieten nog voor we de kans hebben gekregen om te werken.

Wie anders dan wij kunnen mensen geborgenheid geven?!

Laat mij afsluiten met deze laatste quote. In onze maatschappij hebben we meer dan ooit nood aan geborgenheid. Samenhorigheid tussen alle lagen van onze bevolking. Rijk of arm. Dik of dun. Oud of jong. We moeten stoppen met de tegenstellingen te zien, maar eerder de overeenkomsten. En laat nu net dit zijn waar wij als christendemocraten goed in zijn. Laat nu net dit zijn waarom de revolutie van de redelijkheid op ons lijf staat geschreven.

Je kunt de speech van onze nationale voorzitter alvast lezen of integraal herbekijken op de website van CD&V.